Bani pentru elevii din Corbi: „Degeaba ai investiţii europene, dacă ajunge comuna depopulată“

În comuna argeşeană Corbi, fiecare copil care învaţă în clasele primare primeşte 100 de lei lunar din bugetul public al localităţii dacă nu înregistrează nicio absenţă nemotivată.

Edilii din localitatea argeşeană Corbi aplică începând din primăvara anului 2019 un sistem ingenios care vizează scăderea abandonului şcolar, una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din România.

Primarul Virgil Baciu a avut o iniţiativă, votată de consilierii locali, prin care se acordă un stimulent lunar de 100 de lei fiecărui copil din localitate înregistrat de la clasa zero până la clasa a IV-a. Edilul spun că urmăreşte că să extindă sistemul în viitor şi la clasele de gimnaziu. „Este un proiect mai vechi al meu, pe care l-am susţinut în faţa oamenilor şi înainte de a fi ales primar şi după aceea. Este un stimulent financiar, un pachet, pentru creşterea natalităţii, creşterea copilului, prevenirea abandonului şcolar şi pentru creşterea performanţelor şcolare. Din 2016 acordăm stimulentul de 1.000 lei pentru fiecare copil născut. Din acest an, acordăm stimulentul pentru prevenirea abandonului şcolar, constând în suma de 100 lei, sumă ce se acordă în fiecare lună a anului şcolar“, spune primarul Virgil Baciu.

Potrivit reglementării locale, suma se acordă condiţionat de prezenţa la şcoală. Concret, fiecare copil care nu are nicio absenţă nemotivată lunar primeşte câte 100 lei. Fiecare absenţă nemotivată este penalizată cu 5 lei. La mai mult de 5 absenţe nemotivate nu se mai acordă stimulentul financiar.

„Am găsit şi o soluţie de recuperare, din punct de vedere financiar, a celor maximum cinci absenţe. Pot fi recuperate dacă fiecare elev aduce pentru fiecare absenţă un săculeţ cu materiale reciclabile. Părinţii şi copiii au fost foarte încântaţi de această soluţie“, adaugă primarul Baciu. De stimulentul financiar de 100 de lei beneficiază la ora actuală 129 de elevi din comuna Corbi. Oficialii primăriei au în plan găsirea unor resurse financiare pentru acordarea stimulentului în vederea prevenirii abandonului şcolar elevilor din clasele V-VIII, iar ulterior şi copiilor înscrişi la grădiniţă.

Din 2018, Primăria Corbi îi premiază şi pe elevii cu rezultate foarte bune la examenul de capacitate şi la olimpiadele şcolare. „Dacă nu investim şi în capitalul uman, degeaba facem tot felul de investiţii. Este extrem de important să investim în educaţia copiilor, să îi formăm şi să îi motivăm, pentru ca apoi să nu mai plece în alte părţi. Pentru că degeaba ai investiţii europene într-o comună, dacă acea comună ajunge să fie goală, depopulată. Ar trebui un proiect la nivel naţional pentru prevenirea abandonului şcolar“, este de părere primarul din Corbi.

Articol apărut în Adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *