Viaţa are prioritate indiferent de boală. Toţi pacienţii trebuie să fie trataţi în mod egal.

De când această plagă numită coronavirus a lovit România, pare că am uitat de faptul că există şi multe alte boli cronice care afectează un număr cu mult mai mare de români decât coronavirusul. Din păcate, din cauza lipsei de cunoaştere în profunzime a acestui virus, aproape toate eforturile şi resursele umane sau financiare au fost direcţionate către combaterea acestuia, neglijând oamenii cu alte afecţiuni poate chiar mai grave şi mai letale decât coronavirus.

Consider că gestionarea acestei pandemii a fost una defectuoasă din multe puncte de vedere, iar unul dintre ele îl reprezintă decizia de a transforma spitale întregi în spital covid sau spital suport covid. În aceste spitale sunt trataţi doar pacienţii care sunt infectaţi cu coronavirus, iar pacienţii care suferă de alte boli au fost neglijaţi şi bolile li s-au agravat. Culmea este că foarte mult timp, la începutul pandemiei, aceste spitale au fost ţinute mai mult goale sau au fost internaţi pacienţi fără niciun fel de simptom, în timp ce persoanelor care aveau cu adevărat nevoie li s-a îngrădit accesul la tratament.

Consider că gestionarea resurselor medicale pe care le are România putea fi mai bună şi nu era nevoie să inventăm noi ceva sau să inovăm, tot ce trebuia să facem era să ne uităm la alte ţări mai avansate decât noi şi să copiem strategia lor. De exemplu, fiecare spital să funcţioneze la capacitate maximă, însă saloanele să fie împărţite în aşa fel încât o parte din spital să fie dedicată celor infectaţi cu coronavirus, iar cealaltă parte să funcţioneze normal pentru tratarea celorlalţi pacienţi. Aceste două secţiuni să fie făcute în aşa fel încât persoanele din secţiunea 1 să nu se intersecteze cu persoanele din secţiunea 2.

Aşa se întâmplă în alte ţări din afară, un exemplu în acest sens fiind Anglia. Sunt de acord că acest virus este periculos şi trebuie să depunem eforturi pentru a-l ţine în frâu, dar să nu uităm că există multe alte boli care macină populaţia zi de zi, lună de lună. Avem până acum în jur de 9000 de morţi atribuiţi acestei infecţii după un algoritm şi el discutabil, însă câte alte zeci de mii de oameni au murit din cauza că nu au avut acces la tratamente medicale şi câtor altor sute de mii li s-au agravat bolile existente ale căror rezultate negative le vom vedea în viitor?

Înţeleg că este o situaţie cu care generaţiile noastre nu s-au mai confruntat şi nu putem lua cele mai bune decizii din prima, dar consider că trebuie să analizăm şi să evaluăm tot timpul situaţia şi să ne adaptăm, iar dacă este nevoie să schimbăm deciziile pentru a gestiona mai bine. La fel cum la început s-a spus că portul măştii nu este util şi apoi s-a revenit asupra deciziei devenind între timp obligatoriu, la fel se poate reveni şi asupra altor decizii luate care se dovedesc a fi greşite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *