Să nu mai pierdem vieţi care pot fi salvate! Testare gratuită COVID-19 şi încurajarea donării de plasmă!

De când a început pandemia în România s-au făcut peste 3.7 milioane de teste, însă o mare (prea mare) parte dintre aceste teste sunt făcute de clinicile private pe banii cetăţenilor care s-au testat voluntar sau forţaţi de împrejurări. Faptul că mulţi oameni vor să se testeze de coronavirus este un lucru bun, aceasta fiind principala soluţie de ţinere în frâu a pandemiei, însă ce nu este bun şi nici corect este că oamenii sunt nevoiţi să plătească sume foarte mari din propriile buzunare pentru a se testa. Lucru unic în lume!

Deoarece acest virus nu va pleca nicăieri prea curând, este nevoie ca România să se concentreze mai mult pe testarea cetăţenilor, iar costul testelor să fie decontat de către statul român. În momentul de faţă, un astfel de test costă în jurul sumei de 300 de lei, iar dacă o familie de patru persoane vrea să se testeze este practic imposibil să o facă dintr-un salariu minim pe economie. De aceea, când voi ajunge deputat, voi iniţia şi susţine un Program Naţional de Testare gratuită a cetăţenilor.

Un program similar am avut în Corbi, comuna în care am fost primar timp de opt ani, unde toţi cetăţenii care au dorit să se testeze au putut să o facă în mod gratuit încă din primăvara anului curent. Drept urmare, voi milita pentru ca un astfel de proiect să se realizeze la nivel naţional, iar principalii beneficiari ai acestui program să fie persoanele cu venituri medii sau mici.

Este inadmisibil să pretindem că ne luptăm cu oprirea răspândirii acestui virus şi, în acelaşi timp, anchetele epidemiologice să nu fie făcute corespunzător, iar cetăţenii care sunt contacţi direcţi ai persoanelor depistate pozitiv să nu fie testaţi gratuit. De această testare gratuită ar fi trebuit să beneficieze de la început orice cetăţean român care plăteşte taxe la sistemul de sănătate publică.

Eu voi propune în #Parlament ca, pe lângă testarea gratuită a tuturor cetăţenilor, să încurajăm şi să facilităm persoanelor care au trecut cu bine prin această boală să doneze #plasma salvatoare de vieţi omeneşti❗ În momentul de faţă sunt oameni care pot fi salvaţi, dar îşi pierd viaţa pentru că nu există suficientă plasmă pentru a fi administrată. Este imperios necesar să creăm un Centru de Recoltare a Plasmei în fiecare judeţ sau chiar oraş din România. Oamenii trebuie să fie încurajaţi să doneze şi să nu trebuiască să treacă prin infinite proceduri birocratice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *