Sănătatea Românilor NU are culoare politică! Trebuie prioritate în SĂNĂTATE!

Se pare că în România s-au eradicat toate bolile şi singura care a mai rămas de rezolvat este această pandemie de COVID. Cu toate că în ultimele opt luni toată atenţia publică şi medicală a fost concentrată asupra acestei pandemii, iată că rezultatele sunt dintre cele mai proaste din Europa, ajungând să avem chiar şi 5000 de infectări pe zi şi 100 de decedaţi!

De ce am ajuns în această situaţie?

  • Dacă întrebăm „autorităţile” ne vor spune că e din cauza noastră, a cetăţenilor.
  • Că nu suntem suficient de disciplinaţi.
  • Că nu ne spălăm suficient pe mâini.
  • Că nu purtăm masca suficient.
  • Că petrecem prea mult timp în baruri şi discoteci, restaurante şi cafenele.

Că un infinit de motive care ţin de cetăţeni, dar niciodată de ei! Niciodată nu este vina lor pentru ce se întâmplă rău în această ţară. Niciodată nu este vina lor că au adoptat o strategie greşită ce se dovedeşte a fi criminală. Nu! Tot timpul este vina noastră! Ei sunt perfecţi mereu, noi suntem nişte nenorociţi.

În realitate, însă, vina aparţine aproape exclusiv conducătorilor!

Încă de la începutul acestei pandemii, strategia pe care conducătorii noştri au adoptat-o a fost greşită. Şi nu neapărat ca măsuri luate, ci ca atitudine faţă de cetăţeni. Nu au fost niciodată corecţi cu cetăţenii. S-au considerat prea buni şi importanţi încât să comunice corect şi transparent cu cetăţenii. Să ne informeze despre situaţie şi să ne explice măsurile pe care le iau, de ce sunt ele necesare şi, mai ales, să colaboreze între ei, indiferent de afinităţile politice. Ei nu ne-au considerat niciodată parteneri de suferinţă ci nişte oi care trebuiesc mânate cu parul în direcţia dorită de ei.

În schimb, ei la fiecare apariţie ne-au certat că nu suntem suficient de „precauţi”. Ne-au ameninţat că dacă ne petrecem sărbătorile creştineşte „vom avea înmormântări”. Ne-au amendat că, poate, am uitat sau am completat greşit o hârtie. Însă în timp ce toate aceste lucruri se întâmplau cu o frecvenţă foarte ridicată, exemplul lor personal a fost unul profund negativ.

În timp ce nouă ni se spunea să respectăm cu sfinţenie anumite reguli, ei înşişi ignorau şi încălcau exact aceleaşi reguli pe care noi trebuia să le respectăm. Dacă un părinte îşi ceartă copilul şi îi spune că nu este bine să bea şi să fumeze, dar părintele umblă tot timpul beat şi cu ţigara în gură, acel copil ce credeţi că va înţelege? Credeţi că va adopta sfaturile părintelui sau faptele acestuia?

Din păcate, cel puţin în ultimele opt luni, ţara a fost guvernată de haos şi hazard, nu de politicieni.

Politicienii au fost prea ocupaţi să se lupte între ei, să îşi pună beţe în roate unii altora, să facă tot felul de afaceri dubioase pe bani publici şi să se preocupe mai mult de campanii electorale decât de gestionarea inteligentă şi eficientă a pandemiei. Toate măsurile luate au fost în funcţie de sondajele partidelor politice.

Mai mult decât atât, ei par să fi uitat că în această ţară există cu mult mai mulţi oameni bolnavi de alte boli care au nevoie şi ei de îngrijire medicală, poate chiar mai mare decât cei bolnavi de coronavirus. Avem câteva sute de cazuri grave ca urmare a infecţiei cu acest virus nenorocit, alte câteva mii cu simptome medii, însă ce ne facem cu zecile şi sutele de mii de oameni care suferă de alte boli şi nu îi bagă nimeni în seamă? Ce ne facem cu oamenii care sunt trataţi prin parcările sau în curtea spitalelor? Cine se gândeşte şi la acei oameni? Accesul la sănătate trebuie să fie posibil tuturor persoanelor care au nevoie, nu doar celor infectaţi cu coronavirus!

Din nefericire, lucrurile nu se vor schimba în bine prea curând atât timp cât în fruntea ţării sau în structurile de conducere nu vor fi puşi oameni capabili şi integri, oameni care ştiu să dezvolte o strategie, nu să ne spună de dimineaţa până seara să purtăm mască şi să ne spălăm pe mâini. Avem nevoie de oameni care să pună la punct un sistem de testare în masă şi să reorganizeze DSP-urile pentru a depista contacţii persoanelor infectate şi izolarea lor la domiciliu.

Este nevoie de colaborare între conducători şi populaţie, de oameni independenţi şi cu viziune care pun interesul public mai presus de orice. Însă cel mai important lucru este ca testarea să se facă gratuit oricui doreşte acest lucru, indiferent dacă are simptome sau nu, aşa cum se face în toată lumea civilizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *