Spune STOP violenţei în rândul elevilor! Să eradicăm violenţa prin EDUCAŢIE!

Fenomenul de bullying se află la un nivel alarmant în România, iar acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri. Acest bullying dintre copii care se manifestă prin violenţă verbală şi fizică are din nefericire foarte multe cauze, însă principala este educaţia.

Un copil educat nu are cum să recurgă la violenţă faţă de colegii săi ori faţă de alţi oameni în general. De asemenea, este mare nevoie ca şi noi adulţii să le oferim exemple pozitive şi să încercăm ca prin comportamentul nostru să îi convingem că violenţa verbală sau fizică nu aduce beneficii, ba chiar provoacă multe prejudicii.

Din nefericire asistăm la o degradare accentuată a sistemului de învăţământ din România, iar acest lucru se întâmplă mai ales din cauza incompetenţei şi ticăloşiei celor care s-au perindat de-a lungul celor trei decenii pe la conducerea ţării, sub diverse sigle, uneori diferite, de cele mai multe ori aceleaşi.

Niciodată după revoluţie educaţia nu a fost o prioritate pentru conducătorii ţării. Nici măcar în top cinci. Din contră, avem o lege care spune clar că bugetul pentru educaţie trebuie să fie 6% din PIB, dar nicio guvernare nu se sinchiseşte să o respecte. Repet: există lege, însă guvernele REFUZĂ să o aplice! Ce ne spune, oare, acest lucru?

Ne spune foarte clar faptul că interesul conducătorilor ţării nu a fost niciodată crearea unui sistem de învăţământ performant, ba din contră, s-au preocupat cu migală de degradarea lui prin plasarea de miniştri incompetenţi, prin subfinanţare, prin demotivarea profesorilor cărora li se oferă salarii derizorii şi prin derutarea elevilor cu programe şcolare ambigue.

Drept urmare, nu trebuie să ne mai mire că violenţa între copii se află la un nivel ridicat. Nemaiavând repere fundamentale precum religia sau şcoala, copiii se pierd în tot felul de distrageri şi ajung să îşi ia modele negative, iar apoi să le imite şi, astfel, ajung la distrugerea personală şi nu numai.

Este nevoie de o schimbare radicală în modul în care privim educaţia. Cea mai bună soluţie la eradicarea violenţei este educaţia. Eu tot timpul am militat pentru încurajarea mersului la şcoală şi pentru programe de educare a copiilor, iar acest lucru îl voi face şi în continuare pentru că este un lucru în care cred cu tărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *