Susţin reforma în învăţământul românesc pentru a se adapta nevoilor secolului 21!

Societatea românească a progresat în multe domenii, însă într-unele a rămas blocată în trecut. Un domeniu unde progresul este infim este învăţământul. În ultimii 30 de ani s-au făcut atât de puţine schimbări încât de multe ori avem impresia că ne aflăm într-un regres faţă de sistemul de dinainte de revoluţie. Cred că educaţia ar fi trebuit să fie primul domeniu care să progreseze odată cu trecerea anilor. Prin educaţie progresează o întreagă societate. Atât timp cât educaţia este ţinută la un nivel scăzut nici societatea în ansamblul ei nu poate progresa.

Sunt de părere că sistemul de învăţământ trebuie să sufere o reformă radicală şi să se producă schimbări majore, iar aceste schimbări să fie de la temelie, nu doar faptul că se schimbă ministrul 1 cu ministrul 2 sau cine ştie ce directori ori secretare. Trebuie regândit întregul sistem de învăţământ pornind de la un principu de bază al oricărui sistem de învăţământ: dezvoltarea copiilor/tinerilor şi pregătirea acestora pentru viaţă.

Câte dintre materiile care se predau azi în şcoală sunt cu adevărat folositoare elevilor? Câte lucruri pe care le învaţă la şcoală îi şi ajută în viaţa de zi cu zi? Eu cred că rostul şcolii trebuie să fie acela de a forma oameni independenţi, oameni liberi care să aibă capacitatea de a performa în domeniul de activitate de care sunt pasionaţi. Eu vreau ca şcoala să pună accent pe dezvoltarea elevului. Vreau ca şcoala să fie un loc unde copiii vin cu drag, nu din obligaţie.

Pentru ca un copil să vină cu drag la şcoală noi trebuie să îi hrănim pasiunile, nu să îi băgăm pe gât informaţii care nu-i plac sau nu îl ajută în viaţă. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie şi de profesori dedicaţi, profesori bine plătiţi pentru ca, la rândul lor, să vină la şcoală cu drag şi energie pozitivă, dornici de a preda copiilor, nu să stea să se gândească la ziua de mâine că nu le ajung banii să plătească facturile sau alte cheltuieli curente.

Se spune că şi dacă s-ar aloca mai mulţi bani de la buget Ministerului Educaţiei nu s-ar cheltui banii respectivi pentru că nu există proiecte sau programe. Ei bine, iată de unde putem începe să cheltuim banii: salarii mai mari pentru profesori. Înfiinţarea unui grup de specialişti care să gândească noi materii adaptate nevoilor secolului 21, materii care să fie atractive şi utile pentru elevi. Creşterea finanţării cercetării şi inovării. Cornul şi laptele să dispară şi să fie înlocuit cu un pachet alimentar mai consistent. Şi multe alte lucruri care să fie cu adevărat folositoare elevilor.

Dacă există voinţă şi ne străduim mai mult putem schimba ţara în bine şi putem avea un viitor mai bun la noi acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *