Toţi elevii din Corbi vor putea învăţa online. Cum sunt învăţaţi copiii de gimnaziu să comunice la distanţă

Comuna Corbi este prima din judeţul Argeş care adoptă un proiect-pilot prin care copiii vor putea învăţa la distanţă, ce prevede achiziţionarea a unui număr de 100 de tablete cu aplicaţii preinstalate pentru elevii claselor V-VIII şi angrenarea mai multor voluntari pentru a-i învăţa pe elevi comunicarea online. Dacă proiectul funcţionează, va fi extins la elevii claselor I-IV.

Proiectul-pilot iniţiat de Primăria Corbi în parteneriat cu Şcoala gimnazială „Naum Râmniceanu” şi Inspectoratul Şcolar Argeş a început la finalul lunii aprilie După cum spune primarul Virgil Baciu, „din cauza pandemiei de COVID-19, şcolile au fost închise, iar cursurile în clase, suspendate, astfel a apărut nevoia ca profesorii să ţină legătura şi să desfăşoare lecţiile cu elevii online, pentru a respecta Ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă.

Învăţămantul la distanţă presupune conectarea elevilor cu resursele didactice distribuite, folosind diverse tehnologii în vederea obţinerii cunostinţelor şi informaţiilor pentru a putea parcurge materia şi a răspunde sau rezolva temele transmise de către cadrele didactice acestora. Însă lipsa de logistică necesară (dispozitive, internet, aplicaţii, platforme,etc.) a îngreunat sau i-a pus în imposibilitate atât pe profesori, cât şi pe elevi de a parcurge materia şi a susţine cursurile la distanţă, ceea ce ne-a deteminat să implementăm un proiect-pilot la nivel de învăţământ gimnazial şi primar.

Am achiziţonat şi pus la dispoziţia elevilor de clasa a VIII-a 25 de tablete cu aplicaţii preinstalate (Zoom, Skype, Whatsapp) pentru a putea parcurge materia şi a se pregăti pentru examenul de capacitate. Aceste tablete au fost la dispoziţie cu titlu de folosinţă până la terminarea anului scolar. Urmează să sosească încă 75 de tablete pentru alte clase. Avem în învăţământul gimnazial din comună 97 de elevi. Dacă sistemul de învăţare online funcţionează bine, în toamnă îl vom extinde şi la clasele I-IV, unde avem peste 100 de elevi”.

Legat de finanţarea pentru tablete, primarul spune că de câţiva ani în comună există un program de prevenire a abandonului şcolar, iar fiecare copil primeşte lunar 100 lei. „Şi cum copiii nu mai merg acum la şcoală, ne rămân aceşti bani. Iar banii i-am redirecţionat pentru a achiţiona tablete”, a explicat edilul.

Ţinând cont că totuşi în mediul rural nu toţi copiii au avut acces la tehnologia informaţiei şi nu sunt pregătiţi pentru a putea folosi aceste dispozitive şi aplicaţii, s-a stabilit că este nevoie de voluntari în a-i ajuta pe acestia şi a le dezvolta abilităţile de comunicare online. Până acum sunt trei voluntari care îi vor ajuta pe elevi să deprindă cunoştinţele de comunicare online. Vor fi şi din cadrul Primăriei Corbi trei persoane care se vor implica în acest voluntariat.

„Este un pionierat ce facem noi. E un început. Suntem singura comună din Argeş care are un asemenea proiect de învăţare online. Nu ştiu dacă în ţară mai este vreun astfel de proiect”, precizează primarul de la Corbi.

Articol apărut în Adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *