Trebuie să rezolvăm problema supra-aglomerării închisorilor prin pedepsirea eficientă a infractorilor

Subiectul supra aglomerării închisorilor este unul foarte sensibil pentru România mai ales din cauza PSD care a încercat să transforme o necesitate reală într-o formă de auto-protecţie. Ne place sau nu, această problemă există şi din cauza ei România este printre cele mai condamnate ţări la CEDO. Această problemă trebuie rezolvată cât mai curând altfel continuăm să pierdem bani pe despăgubiri şi amenzi din partea UE, iar condiţiile din închisori rămân aceleaşi.

Eu consider că pentru a rezolva această problemă este necesar să privim mai în profunzime decât faptul că sunt foarte mulţi deţinuţi. Întrebarea este cum au ajuns ei acolo? Se puteau găsi şi alte soluţii în locul încarcerării? Eu cred că da! Trebuie să începem să schimbăm modul în care ne raportăm la diverse infracţiuni. Închisorile ar trebui să fie în principal pentru cei care comit fapte de violenţă – viol, omor, pedofilie şi aşa mai departe – iar infracţiunile care nu implică violenţa să fie tratate în mod diferit.

Prioritatea zero în justiţia din România consider că trebuie să fie RECUPERAREA PREJUDICIILOR. Dacă se dovedeşte că un om a furat, principala preocupare a justiţiei ar trebui să fie recuperarea integrală a pagubei şi amendarea făptuitorului, iar dacă fapta este mai gravă să fie cel mult arestat la domiciliu cu o brăţară în jurul gleznei.

În acest fel nici nu aglomerăm închisorile şi nici nu mai cheltuim bani cu întreţinerea acestor deţinuţi. Ştiaţi că în România se cheltuie în jur de 1000 de euro lunar pentru fiecare deţinut? Nu credeţi că decât să cheltuim 12000 de euro pe an pentru a pedepsi un infractor mărunt mai bine i se dă arest la domiciliu şi de întreţinerea lui să se ocupe familia sau rudele?

În toate infracţiunile materiale ar trebui ca principala preocupare să fie recuperarea prejudiciilor şi amendarea drastică a celor care comit astfel de infracţiuni. În acest mod societatea românească ar avea numai de câştigat – costuri de întreţinere a deţinuţilor scăzute, prejudicii recuperate, amenzi date făptuitorilor şi acumulate la bugetul de stat, plus evitarea plăţii amenzilor pe diverse condamnări de la CEDO sau Comisiile Europene. Şi să nu credeţi că aşa ceva nu se întâmplă în ţările civilizate. Sunt nenumărate exemple de astfel de practici în Europa sau chiar în America.

În cazul în care faptuitorul nu poate achita prejudiciul sau amenda, atunci acesta poate face muncă în folosul comunităţii o perioadă de timp până ce acoperă suma datorată. În tot acest timp, persoana respectivă se va afla sub supravegherea strictă a autorităţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *